9 høydepunkter på veien til Lindesnes Fyr

På vei til Norges sydligste fastlandspunkt har vi på Sørlandsbadet noen høydepunkter som dere bør ha i tankene på vei mot Norges sydspiss - Lindesnes Fyr. Lordehytta, Kjerag, det pitoreske Hidra eller Sjølingstad Uldvarefabrik?

De ikoniske Jettegrytene i Sira.

Det er en liten spasertur, dog ikke langt ut til jettegrytene ved Brufjell med Sira. Flere og flere har funnet disse utrolige formasjonene og har blitt et yndet fotograferingssted. Havet og Nordsjøen like utenfor gjennom hullet i fjellet.

undefined 

 

Det pitoreske Hidra

Det piroreske Hidra omtales som muligens Nordens flotteste øyparadis. En må ha ferje for å komme over til det flotte øyriket. Både med båt og bil så kan en ta del i de mange flotte opplevelsene. Det representerer et eget miljø med bebyggelse, kunstnere, havner og kanaler. I Rasvåg bodde og levde kunstneren Tatjana, på motsatt side av selve havna i Rasvåg. Rasvågkanalen er verdt en tur, kanalen som deler øya i to. 

undefined

 

Kjerag bolten

Kjerag platået med den kjente Kjerag bolten ligger inderst i Lysefjorden. Med sine 1000 meter over havet er det en majestetisk opplevelse å stå på bolten. For å ta turen ut til platået og bolten stopper en opp og parkerer med Ørneredet og går inn til Kjeragplatået.  Stedet er ikke bare et yndet turistmål, det er også et utspring for basehoppere og fjellklatrere. Veggen under platået er tilnærmet loddrett, og altså 1000 meter ned til fjorden.

undefined

 

Kvåsfossen Opplevelsessenter

Opplevelsessenteret i Kvåsfossen er relativt nytt der en kan komme ned i tunnell og se på laksen som svømmer i laksetrappa. Det skal i tillegg bygges ut et opplevelsesenter, men allerede etter første året er det mange som har kommet for å se på laksen.

undefined

 

Listastrendene.

Listastrendene ligger på rekke og rad etter Farsund og ut mot Lista Fyr. Hvite strender rett ut mot Nordsjøen som en kan rusle og finne livets ro. Lista strendene er også et yndet sted for surfere når bølgene er på sitt beste.  

undefined

 

Lordehytta.

Lordehytta er en del av historien til Lord Salvesen som drev parafinfabrikken Risøbank i Mandal. Lordehytta ble bygd i ren kopi av huset på Risøbank og var rekreasjonsstedet for lorden. Den ligger på i Åseralsheiene, og en kan komme ditt med utgangspunkt i både, Knaben, Ljosland og Kyrkjebygda. Det er utallige historier om hans rypejakt i Åseralsheiene.

undefined

 

Sjølingstad Uldvarefabrik.

Uldvarefabriken startet sin virksomhet i 1894 og hadde drift frem til 1984. Idag er det endel av Vest-Agder museum der aktiviteter utgjør en stor del til selve museet. Både turister og lokalbefolkningen besøker Uldvarefabriken gjennom året. Barneaktiviteter, strikking og blant annet juleverksted er populære aktiviteter.

undefined

 

Mandal sentrum

Mandal er den største av de Sørlandske byene vest for Kristiansand. Den har et utpreget Sørlandsk preg med flotte Sørlandske hus i sentrum. Mandal er også nevnt blant 10 av småbyene i Norge som er verdt et besøk. Det er et yrende liv i Mandal om sommeren med mange restauranter og live konserter. Like utenfor sentrum ligger Sjøsanden Feriesenter og friluftsområdet Furulunden i gå avstand fra sentrum.

undefined

 

Spangereidkanalen fra Vikingtiden

Vikingene hadde et høvdingsete på Spangereid. Arkeologiske funn tilsier at Vikingene hadde en kanal mellom Lehnefjorden og Njervefjorden. Denne er nå gjenskapt og med mulighet til å kjøre med båt gjennom. Det har etterhvert blitt Hotell, butikker, fiskebutikk & fiskemottak og masse aktivitet ved Spangereidkanalen. Fra Spangereidkanalen og ut til Lindesnes Fyr - Norges sydligste punkt er det ikke langt.

undefined